Kezdjünk el végre a gyerek nyelvén beszélni!

Edit kolléganőnk egy hetedikes gyermeket korrepetált nemrégiben történelemből.

Némileg felháborodva mesélte, hogy a kislány történelemkönyvének szószedetében a következőt találta (13 éves):

Nemzetszocializmus: fajelméletre, antiszemitizmusra épülő szélsőjobboldali eszmerendszer és diktatúra az 1933 és 1945 közötti Németországban, amely a német felsőbbrendűséget és hódítást hirdette.”

Vajon hány 13 éves gyermek érti meg, hogy itt miről van szó?

Nem sok. Ez a kislány sem értette meg magától, segítség és további magyarázatok nélkül.

Nagyon jó az irány, hogy már van szószedet, és foglalkozunk egyáltalán azzal, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések. Természetesen a nemzetszocializmus egy történelmi szakszó, amelyet nem tudunk lefordítani. De miért nem lehet egy gyermek nyelvén megírni hozzá a meghatározást?

Úgy tűnik, a tankönyv (illetve a szószedet) írója pontos és választékos akart lenni, amikor megfogalmazta a meghatározást. De ha tanítunk, sokkal eredményesebb, ha nem azzal a céllal írunk egy gyerekek számára készült könyvet, hogy szépen hangozzon! Az legyen a cél, hogy a diákok megértsék azt.

Egyszerűsítsük le!

Például antiszemitizmus helyett írjunk zsidógyűlöletet vagy zsidóüldözést.

Sajnos, nem egy tankönyvre jellemző, hogy nem annak a korosztálynak íródott, amelyiknek  használnia kell, hanem inkább felnőttek számára.

Eredményesebb lesz a munka, ha tudatosítjuk magunkban, hogy egy gyermek nem ismer annyi kifejezést, mint mi felnőttek! Sőt, ha őszinték akarunk lenni, még egy felnőtt sem feltétlenül ért mindent pl. egy politikai vitaműsorban.

Tedd a szívedre a kezed: te tudsz mondani egy korrekt definíciót arra, hogy szélsőjobboldal? Vagy ha  már a politikánál járunk, divatos kifejezés napjainkban a liberális vagy épp a bal oldal. El tudnád-e magyarázni a gyerekednek, hogy ezek pontosan mit takarnak?

Ha mi magunk sem vagyunk tökéletesen tisztában ezekkel, miért várjuk el, hogy egy nálunk jóval fiatalabb, sokkal kevesebb élettapasztalattal rendelkező gyerek megértse őket?

Ha segíteni akarunk, kezdjünk el érhető nyelvezetet használni a gyerekekkel! És ha már magyarázatot adunk, akkor az legyen egyszerű és könnyen érthető.

És ha jó kapcsolatot és gyors megértést akarunk gyermekeinkkel, kezdjünk el a az ő nyelvén beszélni!

Barátsággal,
az Alkalmazott Oktatástan
munkatársai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .