Szeresd és segítsd a gyerekeket

Mivel nap mint nap a gyermekért dolgozunk, így nem tudunk róluk eleget beszélni. 🙂 Szeretném veled megosztani az alábbi gondolatokat a gyerekneveléssel kapcsolatban.

Időnként újra el szoktam olvasni L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz című remekművét. Nem tudom, hogy létezik-e ennél csodálatosabb könyv a világon. Talán nem. Minden alkalommal, amikor olvasom, újra és újra teljesen lenyűgöz, mennyire tökéletesen fogalmazta meg Hubbard a boldog élet szabályait. Annyira, de annyira csodálatos és könnyű lenne ez a világ, ha mindenki ezek alapján a szabályok alapján működne!

Íme, néhány gondolat a könyv Szeresd és segítsd a gyerekeket! című, negyedik fejezetéből:

A ma gyermekeiből lesz a holnap civilizációja.

„Arra, hogy hogyan neveljünk, vagy ne neveljünk egy gyereket, majdnem annyi elmélet van, ahány szülő. Viszont, ha valaki rosszul csinálja, az sok bánatot eredményezhet, és még az illető saját idősebb éveit is megnehezítheti. Néhányan megpróbálják úgy nevelni a gyerekeket, ahogy őket nevelték; mások épp az ellenkezőjét próbálják; sokan ahhoz az elképzeléshez ragaszkodnak, hogy a gyerekeket egyszerűen hagyni kell, hadd nőjenek maguktól. Ezek közül egyik sem garantálja a sikert.”

Egy gyerek kissé olyan, mint egy tiszta lap. Ha rossz dolgokat írsz rá, akkor rossz dolgokat olvashatsz le róla. De a gyerek, a lappal ellentétben, önmagától is képes elkezdeni írni: s leginkább a már leírtakat írja majd.”

„Semmi jóra nem vezet, ha a gyereket megpróbáljuk „megvásárolni” azzal, hogy játék- és ajándéközönnel árasztjuk el, vagy megpróbáljuk megfojtani, illetve védelmezni a szeretetünkkel; az eredmény elég szörnyű lehet.”

„Bármennyire is szeretjük a gyereket, ne feledjük, hogy hosszú távon nem tud jól túlélni, ha nem indítjuk el a túléléshez vezető úton. Nem a véletlen műve lesz, ha rossz útra téved: a jelenkori társadalmat úgy alakították ki, hogy a gyerek kudarcot valljon.

„Valóban működőképesnek az bizonyul, ha egyszerűen megpróbálunk a gyerek barátja lenni. Kétségtelenül igaz, hogy a gyereknek szüksége van barátokra. Igyekezz rájönni, hogy mi a gyerek valódi problémája, és próbálj segíteni neki megoldani, anélkül hogy szétzúznád a saját megoldásait. Figyeld meg őket; és ez még a csecsemőkre is vonatkozik. Hallgasd meg, amit a gyerekek az életükről elmondanak neked. Hagyd, hogy ők segítsenek – ha nem hagyod, nyomasztani fogja őket a lekötelezettség érzése, amelyet aztán magukba kell fojtaniuk.”

A gyerek szeretet nélkül igazából nem boldogul. A legtöbbjük bőségesen tud szeretetet adni cserébe.”

Nos, hogy tetszett?

Ha még nem olvastad ezt a könyvet, feltétlenül tedd meg mielőbb! Ez a világon az első nem vallásos, hanem a józan észen alapuló, morális kódex.

A teljes írást itt olvashatod el:
http://azutaboldogsaghoz.hu/4-szeresd-es-segitsd-a-gyerekeket/

Szeretettel,
Gaján Éva, elnök
Alkalmazott Oktatástan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .