Mi a különbség a jó és a nagyszerű tanár között

„A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál.” — William Arthur Ward, amerikai író

A fenti idézetben leginkább az utolsó mondat fogott meg. A legfontosabb, és mégis a leggyakrabban kihagyott lépés a tanításban az, hogy inspiráljuk a gyerekeket, hogy kedvet kapjanak tantárgyunk tanulásához, hogy felkeltsük az érdeklődésüket. Hiszek benne, hogy ha ez a lépés megvan, akkor ha mi semmit nem magyarázunk a gyerekeknek, akkor is elérhetjük azt, hogy ők meg fogják szerezni az ismereteket a témáról, akár minden segítség nélkül maguktól, autodidakta módon.

Míg, ha ezt a lépést kihagyjuk, azaz nem lelkesítjük fel a tanulót a téma iránt, nem osztjuk meg a tanulókkal, hogy miért jó nekik, ha ezt a tudást megszerzik, mire tudják ezt alkalmazni az életben, oda se fognak figyelni ránk. Ez esetben akármilyen lelkiismeretesen készülünk is fel az órára, egyirányúvá válik a dolog. Ezt nevezi kígyótömésnek L. Ron Hubbard, amivel teljesen egyetértek, hiszen a tanításnak kétirányúnak kell lennie.

Én diákként azt tapasztaltam, hogy a tantárgyukért lelkesedő, inspiráló, érdeklődést felkeltő pedagógusok óráit azok is szerették, akik alapvetően nem érdeklődtek a tárgy iránt és más érdeklődési körűek voltak. Azt is megfigyeltem, hogy sok osztálytársam egy-egy ilyen inspiráló tanár hatására választott pályát. Ilyen óriási ereje van ennek a tényezőnek.

Jómagam is büszke vagyok rá, hogy régi tanítványaim közül sokan váltak az én hatásomra német-tanárrá vagy karrierjüket meghatározta a német nyelv ismerete, melyet az én segítségemmel sajátítottak el. Mindig törekedtem arra, hogy érdekesek és változatosak legyenek az óráim, hogy ne elvegyem a kedvüket a nyelvtanulástól, hanem éppen fordítva, megszerettessem velük. És ezzel a hozzáállásommal elértem azt, hogy szívesen tanulták a tantárgyamat, szívesen jártak az óráimra diákjaim.

Az én álmom, hogy a magyar iskolák ilyen valóban inspiráló tanárral legyenek tele!

Szeretettel,
Gaján Éva elnök
Alkalmazott Oktatástan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .