Mindenkire hatással volt egy tanár vagy egy felnőtt

Ezt a rövid videót középső lányunk küldte nekem a következő tárgysorral: Egy tanár/felnőtt hatása a gyerekekre. Nagyon inspiráló. 🙂

És igaza volt! Valóban inspiráló.

A filmen Rita Pierson tanárnő tart beszédet egy TED* konferencián. Mindenképpen érdemes meghallgatni, mert egy nagyon fontos alapelvről beszél. Íme egy kis részlet a beszédből:

George Washington Carver azt állítja, hogy minden tanulás a kapcsolatok megértéséről szól. Mindenkire ebben a teremben hatással volt egy tanár vagy egy felnőtt.

Éveken át figyeltem az embereket, ahogy tanítanak. Láttam a legjobbakat és néhányat a legrosszabbak közül. Egy kollégám egyszer azt mondta nekem: “Nem azért fizetnek, hogy szeressem a gyerekeket. Azért fizetnek, hogy tanítsam őket. A gyerekeknek tanulniuk kell. Nekem tanítanom. Nekik meg tanulniuk. Ügy lezárva.”

Nos, azt mondtam neki: “Tudod, a gyerekek nem tanulnak azoktól, akiket nem kedvelnek.” Erre ő azt mondta: “Ez csak humbug!” És azt mondtam: “Nos, a tanéved hosszú és fáradságos lesz, kedvesem.” Nem is kell mondanom, az volt…

*TED (Technology, Entertainment, Design: technológia, szórakoztatás, dizájn): konferenciák sorozata, melyeket egy alapítvány rendez. A konferenciák témáinak fő jelszava: „gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat.

Barátsággal,
Gaján Éva, elnök
Alkalmazott Oktatástan

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.