Minden gyermek tehetséges valamiben

Olvastam egy fantasztikus könyvet, ami nagyon-nagyon megérintett. Kristine Barnett: A szikra – Egy anya története a zseninevelésről. Amikor elolvastam a könyvet, azt éreztem, hogy ez kötelező olvasmány minden pedagógusnak és szülőnek!

Ezt az igaz történetet olvasás közben többször megkönnyeztem, annyira meghatóan szép ennek az édesanyának a hozzáállása a gyermekekhez, melynek eredményeként – persze – csodával határos eredményeket ér el, még a sajátos nevelési igényű gyerekeknél is. Lenyűgöző anyai teljesítmény, amit megoszt velünk, lenyűgöző eredményekkel.

A könyv az édesanya, Kristine Barnett különleges visszaemlékezése. Azt meséli el, ahogyan Kristine a saját kezébe vette fia fejlesztését, aminek köszönhetően Jake ki tudta bontakoztatni tehetségét. A szikra egy történet az anyai elszántságról, a reményről és egy különleges nevelési elvről.

Kristine Barnett fiának IQ-ja nagyobb, mint Einsteiné, fotografikus memóriával rendelkezik, és két hét alatt egyedül megtanulta a függvénytant. Történetét azonban az teszi még inkább figyelemre méltóvá, hogy Jake rendkívüli elméje kis híján az autizmus „ködébe” veszett. Kétévesen, amikor állapotát diagnosztizálták, az édesanyjának azt mondták, ez a gyerek talán soha nem lesz képes önállóan bekötni a cipőjét.

Miután Jake-et otthon és a fejlesztő óvodában olyan szakértők vették körül, akik a legalapvetőbb készségekre próbáltak összpontosítani, és korlátozni igyekeztek mindabban, ami valóban érdekelte, Jake szellemileg egyáltalán nem haladt előre. Kristine érezte, hogy változtatnia kell ezen. A szakemberek és a férje, Michael helyett a saját ösztöneire hallgatott, kivette Jake-et a fejlesztő óvodából, és hozzálátott, hogy maga készítse föl az óvodai nagycsoportra.

A házuk garázsában vezetett családi napközi tapasztalataira támaszkodva eltökélten fáradozott a Jacobban észrevett szikra – a szenvedélyes érdeklődés – lángra lobbantásán. Úgy döntött, nem azzal törődik, amire a fia képtelen, inkább a képességeire fog koncentrálni. Ennek az alapelvnek fontosságába vetett hit segítette Kristine-t a hihetetlen akadályok leküzdésében.

„A szikra” drámai, gondolatébresztő, szemléletformáló elbeszélés a félelmetes nehézségekkel szembeszálló szeretet és bátorság erejéről, a káprázatos lehetőségekről, amelyek akkor tárulnak föl, ha megtanuljuk, hogyan aknázzuk ki maradéktalanul a minden gyermekben, valamennyiünkben ténylegesen rejtőző képességeket.

Számomra a könyv legjelentősebb üzenete: mindenki tehetséges valamiben, és ahelyett, hogy egy életen át azzal törődünk, hogy a gyengeségeit erősítsük, fejlesszük, erősítsük ezt a tehetséget, az ösztönös érdeklődést gyermekeinkben és tanulóinkban, és mindenki nyertesen kerül ki a játékból!

Barátsággal,
Gaján Éva, elnök
Alkalmazott Oktatástan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .