Az oktatás legfontosabb eleme

Elképesztően fontosnak tartom azt a nézőpontot, melyet a Kisherceg c. mű szerzője fogalmaz meg:

„Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezdd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.” (Antoine de Saint-Exupéry)

 

Az oktatás legfontosabb elemére mutat rá a híres francia író, arra, ami fontosabb minden módszertannál. Ehhez képest ezzel törődnek legkevesebbet az iskolákban a tanárok tapasztalataim szerint. És a szülők is, amikor segítenek otthon gyermeküknek a tanulásban.

Ugye, ismerjük az ilyen és hasonló párbeszédeket:

Ezt miért kell megtanulni?
– Csak!
Mert KÖTELEZŐ!

– Miért kell iskolába mennem?
– Mert kötelező!

Bevallom, én 5 évig tanultam kémiát és 7 évig fizikát, de nem értettem, hogy mire valók. Soha senki nem mondta el nekem, és mivel nem is nagyon értettem ezeket a tantárgyakat, GYŰLÖLTEM őket! Sokáig mondogattam barátaimnak, családtagjaimnak, hogy ha abban az időben, amikor fizika és kémia órákon ültem, idegen nyelveket tanultam volna, mennyivel előrébb lennék ma! Amellett, hogy egyébként hivatalosan német-orosz szakos tanár vagyok, tudnék kiválóan még angolul is, sőt szerintem még 1-2 másik idegen nyelven is beszélnék alapszinten.

Most felnőtt fejjel is meg vagyok róla győződve, hogy ezen tantárgyak ilyen módon való tanulása, tanítása feleslegesen elvesztegetett idő volt. Igen, szinte MINDEN EGYES PERC FELESLEGES VOLT! Függetlenül attól, hogy ma már tudom, hogy mi lenne az értelmük, és hogy igenis, érdemes lenne őket megérteni. De ezt nem a tanáraim segítségével értettem meg, hanem egyéb magas szintű, más irányú tanulmányaim során.

Szóval, kedves Kollégám, kedves Szülőtársam!

Fektess nagyon sok időt arra, hogy megértsd tantárgyad célját először Te magad, aztán értesd ezt meg tanítványaiddal, gyermekeddel is, és csak e cél mentén tanítsd őt, ez alapján követelj tőle.

Megígérem Neked, hogy ha mindig ott van ez a nézőpont a Te fejedben, hogy van valami célja annak, amivel foglalkoztok, és tudod is, hogy az mi, nagyon sokkal könnyebb lesz kiváló szinten tanítanod, érdekesen tanítanod és eredményesebben tanítanod.

Egyrészt mert ki fogsz találni ezer és egy módot arra, hogy felkeltsd a tanuló érdeklődését, hogy inspiráld őt, ahelyett hogy robotként csinálod a dolgot, valamint Te magad fogod jó néhány tankönyvben szereplő dologról azt mondani, hogy ezt meg ugyan minek tanítjuk, semmi szükség rá, és elveted az ilyeneket, és azonnal arra fogsz fókuszálni, aminek értelme van, ami vezet valahová!

Legyél céltudatos a tanítás során, tudd, mit miért csinálsz! És persze, oszd ezt meg a tanulókkal is!

Meg vagyok róla győződve, hogy sikeresebb leszel!

Szeretettel:
Gaján Éva, elnök
Alkalmazott Oktatástan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .