A tanulás fontosabb, mint a sport és a hobbitevékenységek?

A tanulás fontos, de csak akkor örömteli, ha ismerjük a módját annak, hogy hogyan tanuljunk.

Nekünk szülőknek és pedagógusoknak valószínűleg sokkal fontosabb a tanulás, az, hogy a gyerek tanuljon és jól tanuljon, mint magának a gyereknek. Nekünk már megvan a tapasztalatunk abban, hogy ez miért fontos, és tudjuk milyen jó érzés az, amikor tudunk valamit, értünk egy szakmához, és képesek vagyunk ezáltal dolgokat elvégezni, feladatokat megoldani.

Ha a gyerek képes felismerni azt, hogy van célja annak, amit tanul, illetve neki magának vannak az életére vonatkozó céljai, akkor fontosnak ítélheti a tanulást, és még akkor is tanulni fog, ha ez a tevékenység nem okoz igazi örömet a számára. De megteszi, mert van egy célja, amit el akar érni.

Az az oktatás, ami valódi értéket ad a gyerek számára, ami örömforrást biztosít neki, és egy olyan rendszer, ahol boldog, szabad, és okos lehet a gyermekünk, életbevágóan fontos.

Egy ilyen rendszer biztosítja, hogy szellemileg ép és egészséges ember váljon belőle, aki képes az élet nehézségeit kezelni. Az oktatás maga az egyik olyan tényező, ami ha kiválóan működik, akkor képessé teszi az embert arra, hogy a lelki problémái fölé emelje.

A sport és a délutáni hobbitevékenységek szintén terápiás hatásúak.

Pontosan tudjuk, hogy korunk betegségei az ülőmunka végzésből fakadnak: általános gerinc problémák, alvási zavarok és ezek szövődményei kínozzák a társadalmat. Ezen semmi más nem segít csak a sport. Kikapcsolja, felüdíti a testet lelket, és nem utolsó sorban, de kitartásra ösztönöz. Azok az emberek, akik aktív sportot űznek, sokkal kitartóbbak tudnak lenni a házas életben, szülőként, és abban is, hogy elérjék a céljaikat.

Csakúgy, mint a tanulás, a sporttevékenységek is képesek arra, hogy egy rossz lelkiállapotból kimozdítsanak. Magam is gyakran azzal vezetem le a feszültségeket, hogy egy jót tornázok, ahelyett, hogy másokkal veszekednék. Ezt tanácsolom azoknak, akik idegességtől szenvednek: menj fussál 3 km-t, sokkal jobban leszel! Ráadásul nő az állóképességed és a kitartásod is.

Nagyon fontosnak tartom a hobbitevékenységet is. Minden gyereknek, felnőttnek megvan az az időtöltése, amiben elmélyülhet 1-2-3 órára, és ami igazán feltölti, kikapcsolja. Ezek rendkívül fontosak abban, hogy oldják az élet feszültségeit, és kikapcsoljanak a mindennapok lüktetéséből.

Amikor a gyermek időt tölthet el olyan dologgal, amit szeret csinálni, amiben élvezetet talál, és amiben ügyes, akkor sokkal több képességet adunk neki vissza, mint gondolnánk! Nem csupán jobb lesz a kedve, de sok más olyan részképessége is javul, aminek látszólag nincs is köze ahhoz a tevékenységhez, amit hobbiként űz. De ne felejtsük el, hogy én itt hobbira gondolok, nem pedig a tableten való játékra.

És persze nagyon fontos a játék is, főleg a kreatív játék, és a társas játék, amit együtt tudunk játszani és élvezni, és ami értékes együttes idővel tölti meg az életünket.

A fenti három tevékenység, amikor örömmel végezzük őket, akkor elérheti bárkinél, hogy boldog, kiegyensúlyozott, és az élet nehézségeit egyszerűen, de hatékonyan kezelő egyén legyen.

Szeretettel,
Henczel Edit
Alkalmazott Oktatástan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .